КОЗМЕТИЧЕН РЕЧНИК


Acacia farnesiana wax [Основа за грим]Растителен произход. 
Добива се от Аcacia farnesiana – дърво, кръстено на Villa Farnese в Рим, където първоначално било култивирано. Восъкът от акация е третираща субстанция, която елиминира тъмните възрастови петна по кожата. Въздейства върху производството на меланин, чието разрушаване ги предизвиква. В Съединените щати, многобройни тестове върху доброволци показват, че восъкът от акация е сред най-ефикасните съставки за заличаване на тъмните петна (International Cosmetic ExpoTM 2000 – 15th-17th February 2000, in Miami, Florida, USA – «Functional and botanicals – Their chemistry and effects»).

Acacia senegal gum [Спирала за очи - Очна линия]Растителен произход. Притежава омекотяващи и възстановяващи кожата и нежните лигавици свойства. Високото съдържание на полизахариди прави възможна и поддържа отличната хидратация на кожата. Акациевата смола е многофункционален естествен колоид, получен от 15 вида африканска акация, който образува защитен филм, задържащ влагата в кожата.(Бележка: «The Treaty of the Eyes», съхранен върху древноегипетски медицински папирус, съдържа около 100 рецепти за лечение на очни проблеми: акацията във всичките й форми е била широко използвана в Египет по времето на фараоните.)

Масло от семената на Аdansonia digitata [Основа за грим – ФДТ-крем - Коректор – Компактен ФДТ – ФДТ-флуид Масло за тяло]
Растителен произход. Баобабът е от семейство Bombaceae и идва от Африка, където е смятан за свещено дърво. Вирее в полу-пустинни зони, като се отличава с изключителна устойчивост към суша, заради способността си да складира хиляди литри вода в ствола си. Всички части на това дърво се използват от човека (плодове, листа, кора), но в козметиката най-високо се цени баобабовото масло. Извлечено от семената на плода (наричан „маймунски хляб”), маслото е високо ценено заради медицинските му свойства  и играе важна роля в африканските традиции. Има многопосочно действие:  хидратира и подхранва кожата, укрепва чупливите нокти, защитава косата и скалпа, успокоява раздразненията и тушира дерматологичната проблематика (eкзема, псориазис и малки ранички), и не на последно място омекотява кожата, което го прави ефикасно средство против напукване.

Aesculus hippocastanum (екстракт от семена на „конски/див” кестен) [Масло за тяло]
Растителен произход. Идва от Мала Азия, но в днешно време се среща в цяла Европа. Много високо ценено и широко използвано при циркулаторни смущения (варикозни вени, подути крака, крехки капиляри). Кората и семената (плод кестен) са от огромен интерес за нуждите на фитотерапията, заради субстанциите, които съдържат: ескулозид укрепва капилярите и регулира пропускливостта им, а флавоноиди допълват неговото действие  и засилват лимфната циркулация. Нанесен локално, екстрактът от див кестен тонизира и връща еластичността на кожата.

Екстракт от листата на Аspalathus linearis [Гланц – Сенки за очи – Компактна пудра – Слънчева пудра – Руж – Червило за устни – Прахообразна пудра
Растителен произход. Ройбос е от семейство Leguminosae и цъфти само върху югозападно ориентираните склонове на платата в Южна Африка. С фините си островърхи листа, плътно прилепнали към клоните, това растение е отлично екипирано да се адаптира към сухия и горещ климат. Като противомикробен агент и мощен растителен антиоксидант, то елиминира свободните радикали, отговорни за стареенето на кожата.

Asparagopsis Armata Extract [Сенки за очи – Слънчевa пудра - Руж – Компактна пудра – Бронзираща пудра – Прахообразна пудра – Червило за устни – Перлено докосване]
Растителен произход. Розови морски водорасли – естествен консервант, богат на силикон, който реструктурира кожата и подпомага регулирането на хидратационните процеси (виж „органичен силикон”).

Bisabolol [Моливи]
Растителен агент. Aлфа-бизаболол е един от компонентите на лайката, използвани от векове наред за борба с възпаленията. Това е основният противовъзпалителен агент в състава на лайката. Алфа-бизаболол е ефикасен при локални апликации и действа дори след като възпалението вече се е проявило. Ефектът му се развива бавно. Докато възпалението се редуцира, естественият процес на оздравяване  не просто се запазва, но дори се засилва. По-ефикасен е в маслено-водни емулсии, отколкото във водно-маслени.  Алфа-бизаболол се съдържа в етеричното масло от Matricaria chamomile, в приблизителна пропорция от 17%.

Butyrospermum parkii (масло от карите) [Сенки за очи - Компактна пудра – Слънчева пудра - Руж - Коректор - Моливи - Спирала за мигли – Очна линия – Червило за устни – Прахообразна пудра – Компактен ФДТ]
Растителен произход. Мастна субстанция, получена от ядките на дървото шей (Африка). Успокоява свръхреактивността, възстановява липидния баланс и стяга кожата, тъй като е богата на несапунифициращи елементи, алантоин, витамин Е (естествен антиоксидант) и каротени (прекурсори на витамин А). Естествените антиоксидантни свойства на тази съставка са я  превърнали в истински селскостопански продукт, от момента, в който складирането й е станало възможно. Много маслодайни растения съдържат витамини, полезни за кожата. Те спират стареенето на кожната тъкан и предотвратяват появата на бръчки, като едновременно с това притежават мощно защитно действие срещу агресиите на външната среда, помагат да се регулира хидро-баланса и действат позитивно върху еластичността  на кожата. Маслото от карите съдържа естествени витамини: витамин A (ретинол): регенерира зрялата кожа / възстановява увредената и суха кожа / връща еластичността / стимулира колагеновия синтез / предотвратява образуването на бръчки, предизвикано от UV-лъчите. Витамин E (токоферол): забавя стареенето / успокоява раздразненията / има антиоксидантно действие / хидратира кожата / намалява дълбочината на бръчките / подобрява микроциркулацията. Витамин F (линолеова киселина) : регулира хидро-баланса на кожата / осигурява защита срещу външни агресии.

Каприлови триглицериди [Основа за грим – ФДТ-крем - Коректор - Моливи – ФДТ-флуид – Компактен ФДТ – Масло за тяло]
Растителен произход. Масло, получено от кокосови и палмови мастни киселини. Омекотител, който подпомага да се възстанови хидро-липидният филм на кожата.

Целулозен клей [Основа за грим – ФДТ-крем – Очна линия]
Растителен произход. Този клей се получава от целулоза (целулозата е естествен полимер – полизахарид, съставна част на клетъчните стени на растенията). Използва се като желиращ агент и стабилизатор в козметиката и хранителната индустрия.

Флорална вода от Сentaurea cyanus  [Основа за грим – ФДТ-крем – ФДТ-флуид]
Растителен произход. За гърците, това е растение, свързано с живота на поет на име Cyanos, възпявал земята и нейните блага, който след смъртта си бил превърнат в метличина (синчец) от богинята Флора, за да може докато свят светува да се помни творецът, възхвалявал красотата на природата.
Растение с височина между 30 и 60 cm, с тънко,  пепеляво на цвят стъбло и  сапфирено-сини цветове, „главичка” с тесни листенца, обкантени със сребриста мембрана, и други листа – зелени, или леко пепеляви, с копиевидна форма.  Водата от метличина има успокояващи, пречистващи, деконгестиращи и регенериращи свойства. Препоръчва се при козметични формули за отстраняване на грим и почистване на околоочната зона, намалява подпухването и тушира дискомфорта. Успокоява раздразнения, причинени от контактни лещи, или от хлорираната вода в басейните.

Cera Alba (пчелен восък) [Коректор – Спирала за мигли - Молив – ФДТ-крем – Компактен ФДТ]
Животински произход. Този восък се отделя като секрет от пчелите и се използва като съставка в козметични продукти, заради подхранващите, защитни и възстановяващи кожата свойства.   Образува защитен филм върху кожата и задържа влагата в нея.

CI (Цветен индекс) [Всички продукти]
Естествен произход. Съставките, започващи със CI, са оцветители или пигменти. Всички те са с естествен произход, производни са на железния окис, хрома, мангана, титана, кармина, ултрамарина и т.н.

Лимонена киселина [Очна линия – Спирала за мигли]
Биотехнологичен произход. Получена от захари, чрез ферментация на микроорганизми. Регулатор на pH.

Citrillus lanatus (диня) seed oil [Основа за грим – ФДТ-крем – ФДТ-флуид]
Растителен произход. Маслото от калахарска диня се използва в продукти за тяло, коса и лице, за суха и девитализирана кожа. Този плод вирее в пустинята Калахари и представлява пълзящо растение от семейство Cucurbitaceae. Стъблото му е мъхесто, а листата му се състоят от 3 части. От жълтите му цветове се раждат бледозелени плодове с жълта сърцевина и кафеви семки. Маслото от калахарска диня притежава регенеративни, хидратиращи и реструктуриращи свойства. То поддържа целостта на клетъчните стени и подобрява еластичността на кожата. Особено богато е на есенциални мастни киселини (не синтезирани от човешкото тяло), и попива бързо и лесно.

Екстракт от Сommiphora myrrha [Масло за тяло]
Растителен произход. Myrrh е смолата на трънливо дърво от семейство Burseraceae  и расте в полу-пустинните земи на Източна Африка. Има каналчета, през които секретира смола, точно под кората – мазен сок, който се втвърдява под формата на жълто-белезникави капки. Колкото повече изсъхва мазният сок, толкова повече цветът му се променя към кафяво и през сухите летни месеци е изключително удобно да бъде събран от дърветата. Тази безценна субстанция, използвана от древни времена, е била един от трите дара, заедно със златото и тамяна, поднесени от Тримата Влъхви на бебето Иисус. Тя може да бъде открита в древните фармакопеи: като съставка в балсами, тази смола овлажнява кожата и укрепва структурата на нокътя. Може да се срещне и в гробниците на фараоните, тъй като е била използвана при балсамирането на телата им. Наричат я „балсамът от Мека”. Днес тази дървесна смола се използва за различни цели: като съставка в лекарства, в парфюмни композиции, при религиозни церемонии – заедно с тамяна, в ароматизиращи торбички за гардероб и др. Употребява се в оригиналната си форма на смола, или след дестилация, за да се получи етеричното масло с успокояващи, антисептични, третиращи и енергизиращи свойства.

Copernicia cerifera (Carnauba) wax [Компактен ФДТ - Коректор – Спирала за мигли]
Растителен произход. Восък, получен от листата на бразилската палма Сarnauba, който защитава кожата и поддържа естествения й хидро-баланс. Това бразилско дърво (Copernicia Cerifera mart), достигащо височина до 15 m, секретира восък, за да предпази ствола си от изсушаване. Восъкът се събира от листата, след което се разбърква с гореща вода, за да се пречисти преди употреба. Една бразилска палма произвежда само между 150 и 180 г восък годишно и по тази причина той остава относително скъп на пазара.  И тъй като именно Carnauba wax притежава най-високата точка на топене измежду естествените восъци, често е използван за подобряване термалния стабилитет на различни козметични продукти.

Екстракт от  хвощ Еquisetum arvense  [ФДТ-крем – Основа за грим – ФДТ-флуид]
Растителен произход. Хвощът е растение, чиито първи следи ни водят към Палеозоя. Пепелта от хвощ е толкова богата на силика, че в миналото е била използвана от калайджиите за полиране на съдове, без опасност от издраскване. Хвощът винаги е бил начело в списъка на най-полезните за здравето и най-високо ценените растения (нещо, което трябва по-често да си припомняме) заради антисептичните си, почистващи, тонизиращи, имуностимулиращи и реминерализиращи свойства (нормалният здрав бял дроб съдържа около 0.18% силика, а болният от туберкулоза – само 0.009%), стимулиращи хемопоезата (индуцира образуването на червени кръвни телца), анти-дегенеративни и възстановяващи (при свежото растение).
Използва се за външна употреба при третиране на рани, пост-травматични или статични отоци, язви на краката, улцериращ рак,  брадавици, псориазис, някои кожни проблеми (екзема) и т.н.

Decyl oleate [ФДТ-крем – Основа за грим]
Растителен произход. Мастни субстанции от кокосов орех и палма, с омекотяващо и реструктуриращо действие.

Decyl olivate [ФДТ-крем – Основа за грим – Коректор – Компактен ФДТ]
Растителен произход. Мастни субстанции от маслиново масло и децилов алкохол, с омекотяващо и възстановяващо липидния баланс действие.

Ethylhexyl palmitate [Перлено докосване – Сенки за очи – Червило за устни]
Растителен произход. Масло, получено от мастни киселини от палмово масло, с омекотяващо, стягащо, изпъващо и реструктуриращо кожата действие.

Восък от Еuphorbia cerifera (Candelilla) [Спирала за мигли – Червило за устни - Коректор – Компактен ФДТ]
Растителен произход. Родом от Мексико, този восък защитава, успокоява и реструктурира кожата, възстановявайки  липидния й баланс.

Glycérine [ФДТ-крем – Основа за грим – ФДТ-флуид – Очна линия – Спирала за мигли]
Растителен произход. Химичната му структура дава възможност да привлича голямо количество вода и по този начин да подобрява хидратацията, „улавяйки” наличната вода. Прави кожата еластична и гъвкава, омекотява и отлично хидратира кожната тъкан. Предотвратява сухотата на кожата и поддържа перфектни хидро-нива.

Glyceryl stearate citrate / Glyceryl stearate / Glyceryl oleate citrate [Основа за грим – ФДТ-крем]
Растителен произход. Емулгатори, произведени от глицерин, стеарин, растителен олеин и лимонена киселина. Кожни стабилизатори, които подържат водния баланс и реструктурират кожната тъкан.

Глициново соево масло [Сенки за очи – Компактна пудра - Руж – Слънчева пудра]
Растителен произход. Използвана предимно заради действието си против стареене на кожата, соята притежава укрепващи, реструктуриращи, хидратиращи и тонизиращи свойства. Филмогенното й и омекотяващо действие я прави отличен емолиент и хидратиращ агент. Забавя стареенето и предпазва от кожни инфекции. Чистото соево масло се използва във формули за лице и тяло, особено в козметичната грижа за бебета, и в масажните масла. Включва се и в подхранващите формули за устни. Соята произхожда от Китай. Нейните малки пурпурно-сини цветни пъпки са разположени в основата на листата. Плодовете на растението представляват продълговати шушулки с различна дължина, съдържащи до 6 семена, от които се екстрахира маслото. Чистото соево масло е богато на есенциални мастни киселини, на които се дължат хидратиращите му и реструктуриращи свойства. То е добър регенериращ кожата агент, заради несапунифициращите си компоненти.

Helianthus annuus (слънчогледово  масло) [Сенки за очи – Слънчева пудра - Руж – Компактна пудра – Бронзирща пудра – Масло за тяло  - Прахообразна пудра]
Растителен произход. Измежду растителните масла, слънчогледовото е едно от най-богатите на есенциални полиненаситени мастни киселини. То включва 52-73% линолеова киселина (oмега 6), регулираща кожната пропускливост. Съдържа високи нива на токоферол (естествен витамин Е), антиоксидант. Притежава подхранващи, хидратиращи, регенериращи и реструктуриращи свойства, и предпазва кожата от вредното действие на късите UVA-лъчи.

Хидрогенирани кокоглицериди [Моливи]
Растителен произход. Този восък от палмово масло изглажда кожата и предпазва епидермиса от загуба на вода.

Hydrogenated palm oil [Моливи]
Pастителен произход. Восък с омекотяващи, изглаждащи и хидратиращи свойства, който предотвратява загубата на влага от кожата.

Hydrogenated stearyl /caprylyl /hexyl olive esters [Червило за устни - Коректор – Компактен ФДТ]
Растителен произход. Восък със същите свойства като тези на маслиновото масло. Отличен омекотител.

Magnesium aluminum silicate [Бронзираща пудра – Очна линия – Спирала за мигли
Mинерален произход. Естествен желиращ агент, получен от смола, със свойства на стабилизатор.

Слюда [Сенки за очи – Компактна пудра - Руж – Слънчева пудра – Бронзираща пудра – Перлено докосване – Прахообразна пудра – Очна линия - Моливи – Червило за устни – Гланц за устни – Основа за грим – Лак за нокти]
Mинерален произход. Вид пудра, използвана като ексципиент (неактивна субстанция-разтворител, или транспортна система), отразяваща някои UV-лъчи, предпазваща кожата от вредните ефекти на слънчевата радиация.

Microcrystalline cellulose [Компактен ФДТ – Основа за грим]
Pастителен произход. Пудра, получена от целулоза. Служи за дисперсант (антикоагулационна добавка) и стабилизатор при емулсиите.

Octyldodécanol [Бронзираща пудра]
Растителен произход. Омекотяващо масло, получено от мастни киселини – от кокосов орех и палма.

Olea europaea (маслиново масло) [Бронзираща пудра – Червило за устни]
Pастителен произход. Много деликатен омекотител, който се абсорбира лесно от епидермиса и осигурява перфектен толеранс на очите и кожата. Маслиновото масло присъства в състава на много кремове против бръчки за околоочната зона, хидратиращи млека за тяло и омекотяващи кремове за ръце. Използва се също така в продукти за суха и повехнала/увредена кожа, както и в стикове за устни. По произход, маслината е растение от средиземноморския басейн – храстовидно дърво от семейство Oleaceae, с фини, продълговати и лъскави листа. Гроздовидно разположените й малки светли цветове раждат маслиновите плодове (зелени или черни), от които се извлича масло чрез студено пресоване, за да бъдат запазени всичките им свойства. Маслиновото масло има изразено действие против стареене, познато още от древни времена, заедно с хидратиращите, регенериращи, омекотяващи и реструктуриращи свойства.

Oleic/Linoleic/Linolenic polyglycérides [Сенки за очи – Червило за устни - Гланц]
Растителен произход. Като микс от есенциални мастни киселини, тази полу-твърда субстанция е абсолютно съвместима с междуклетъчното съдържимо, позволявайки на активните съставки лесно проникване в кожата.  Прекрасен омекотител и анти-ейджинг агент, полиглицеридите също така са и отличен хидратант.

Oxycoccus palustris seed oil [Прахообразна пудра]
Pастителен произход. Това масло се получава от семките на дребни боровинки, растящи по незамърсените арктически крайбрежия (Швеция, Норвегия и Финландия), богато е на гама-токо-триенол и есенциални мастни киселини (омега 3 и 6), откъдето идват и отличните му антиоксидантни и анти-ейджинг свойства.

Panax ginseng root extract [Масло за тяло]
Растителен произход. Женшенът – тревисто растение от семейство Araliaceae, се отглежда от хилядолетия в Азия (Китай и Koрея), където се счита за най-прочутата лечебна билка. От древни времена женшенът се възприема като панацея, респ. лек за всички болести, като за определено количество от растението в миналото се е плащало в скъпоценни камъни и злато със същото тегло – привилегия, достъпна единствено за императора и великите феодали. Женшенът е наричан с различни имена – «цвете на живота» или «небесен корен», с препратка към най-използваната му част – коренът. Тази активна съставка е богата на витамини (група B, C…), минерали и други компоненти (женшенозиди),  на които дължи добре познатите си свойства на стимулант и афродизиак. Традиционно, обаче, женшенът не се ограничава до тази лимитирана индикация – той има и ревитализиращи, укрепващи, динамизиращи, стимулиращи, тонизиращи, ребалансиращи, регулиращи и анти-стрес свойства, тоест – подобрява работата на целия организъм.

Panthenyl triacetate [Масло за тяло]
Синтетичен произход. Получен от витамин B5. Подобрява клетъчния растеж и кожната регенерация.

Екстракт от Рhaeodactylum tricornotum (планктон) [Масло за тяло]
Естествен произход. Богат на минерали и микроелементи, екстрактът от планктон подобрява клетъчната кохезия.

Phytic acid [Основа за грим – ФДТ-крем – ФДТ-флуид]
Pастителен произход. Фитиновата киселина е молекула, широко разпространена в зърнените култури, вкл. в пшеницата, от чиито екстракт е получена. Притежава разнообразни свойства: предотвратява образуването на свободни радикали, предпазва кожата от вредния им ефект, редуцира и заличава тъмни петна и хиперпигментации по кожата.

Pongamia glabra [Компактна пудра – Слънчева пудра – Руж – Сенки за очи – Прахообразна пудра - Гланц – Бронзираща пудра – Червило за устни]
Pастителен произход. Karanja е индийско дърво. Маслото се извлича от семената му, познати с лечебните си и козметични свойства: използва се при ревматизъм, кожни проблеми и витилиго. Маслото от karanja има хидратиращо и реструктуриращо действие.

Масло от Рrunus amygdalus dulcis (сладък бадем)  [ФДТ-крем – ФДТ-флуид – Компактен ФДТ – Основа за грим - Коректор – Масло за тяло]
Pастителен произход. Съдържа 24% линолеова киселина. Доста богато, маслото от сладки бадеми отстранява ефективно грима, реструктурира, хидратира и омекотява кожата. Специално се препоръчва за нежната бебешка кожа.

Prunus armeniaca (кайсия/кайсиеви ядки) [Червило за устни - Гланц]
Pастителен произход. Тези кайсиеви продукти предлагат разнообразни свойства, благодарение на изобилието от витамини A и E (естествени антиоксиданти) и есенциални мастни киселини (олеинова и линолеова: oмeгa 6). Омекотяват, подхранват, хидратират, ревитализират уморената кожа и намаляват бръчките.

Ricinus communis (рициново масло)  [Червило за устни - Гланц - Коректор]
Pастителен произход. Други наименования: Castor bean oil (но не от „бобър“), Palma Christi oil, или Сarapate oil. Тропическото рициново дърво има широки листа, подобни на длан с разперени пръсти, чиито сок стимулира млечната секреция. Семената (Catapuces или Castor seeds) съдържат ядка, която осигурява масло, равно на 60% от собственото й тегло. Рициновото масло омекотява, защитава, подхранва и регенерира кожата, заздравява ноктите и структурата на косъма. Рициновото масло се използва традиционно в Западна Индия и Африка като основа за козметични масла. Carapate oil представлява местен вариант на рициново масло от Гваделупа и Мартиника. Пълноценно и богато, то е добре познато заради бързото си абсорбиране от кожата.

Sesamum indicum (масло от сусамово семе [Основа за грим]
Pастителен произход. Има високо съдържание на токофероли (витамини E) (между 20 и 50mg на 100g). Притежава сериозен потенциал за борба със свободните радикали, подпомогнат и от несапунифициращите субстанции (около 1.5%). Съставките «sesamol» и «sesaminol» пък обуславят  реструктуриращия ефект на сусамовото масло.

Silica [Сенки за очи - Коректор – ФДТ-крем – Компактен ФДТ – ФДТ-флуид – Основа за грим - Гланц]
Минерален елемент, съдържащ се в голям брой растения. С регенериращите си свойства, той подпомага възстановяването на кожата. Органичният силикон е есенциален елемент на организма. Абсорбира се бързо и активността му се оптимизира от аминокиселините, налични в молекулярната структура. Добре известно е, че деминерализацията стартира с намаляване количеството на минералния елемент silica. Заради спада в неговите нива, съдържанието на калций в съединителната тъкан се повишава и еластичността й намалява. Освен това, силиконът е основен елемент за здравето и красотата на кожата. Силиконовият дефицит предизвиква изсушаване на кожата и поява на бръчки. С възрастта, количеството колагенови влакна намалява, те се втвърдяват, изсъхват и се свиват. Органичният силикон е фундаментален за синтеза на колагенови и еластинови влакна, които придават и поддържат еластичността на кожната тъкан. Силиконът ускорява заздравяването на рани, изгаряния и облекчава кожни страдания като екзема, акне, микози, сърбеж и други, играейки ролята на ефикасен успокояващ агент. Трябва да се отбележи, че силиконът е присъстващият в най-големи количества елемент в организма, след магнезия и преди желязото. Откриваме го в структурата на кожата, артериите, съединителната тъкан, надбъбречните жлези, костната система, мозъка, тимуса и лимфната система. Силиконът играе глобална роля в организма и засяга всички клетки на тялото, като неговото присъствие там е от първостепенна важност и действието му може да се квалифицира като „холистично”, а дефицитът му може да стане причина за немалко заболявания.

Simmondsia chinensis seed oil (масло  от семена на жожоба)  [Бронзираща пудра – Червило за устни – ФДТ-крем – ФДТ-флуид]
Pастителен произход. Това масло е козметична субстанция – то изглажда, изпъва и стяга повехналата и уморена кожа. Чистото масло от жожоба представлява немазен на пипане восък (97% восъчни естери), използван в козметиката, заедно с маслото от карите, също така богато на несапунифициращи елементи (около 50%). Неговите реструктуриращи свойства са го направили базово масло във фармакопеята. Жожоба вирее в полу-пустинните области на северно Мексико, южна Аризона и Калифорния. Отглежда се в Южна Америка и в Израел, и експериментално в някои региони на африканския континент. Жожоба е храст със синьо-зелени листа с дебела обвивка. Семената от жожоба съдържат до 60% масло. Калифорнийските индианци са го използвали за лечение на рак. Семената му са много богати на протеини (35%), затова в миналото са били част от храната на индианците.

Squalane [ФДТ-крем – Основа за грим - Коректор – Компактна пудра - Руж – Слънчева пудра – Перлено докосване – Сенки за очи – Компактен ФДТ]
Pастителен произход. Козметичните свойства на сквалена се дължат предимно на неговия състав. В действителност, себумът и междуклетъчният „цимент” на епидермиса се състоят, освен всичко друго, и от сквален (около 12%), както и от восъци на естери (около 25%). Едно от най-важните последствия от този състав,  е перфектният толеранс на сквалена към очите и кожата, и некомедогенните му свойства.  Той прониква лесно в епидермиса, оставяйки „суха” следа, отлично омекотява кожата и се нанася с лекота.

Stearic acid [Спирала за мигли]
Растителен произход. Това е восък, който поддържа обема на продуктите и помага за формиране на хидролипидния филм, заради възстановяващите си липидния баланс свойства.

Sorbitol [Очна линия]
Pастителен произход. Хидратираща субстанция, получена от глюкоза, подобна на глицерина, използвана като уплътнител.

Захароза ацетат изобутират [Червило за устни - Гланц – Спирала за мигли]
Растителен произход. Получена от захар (захарна тръстика, или захарно цвекло), захарозата придава блясъка на гланцовете за устни и на червилата.

Talc [Сенки за очи – Слънчева пудра - Руж – Компактна пудра – Бронзираща пудра – Прахообразна пудра]
Mинерален произход. Оставя кожата мека и гладка, подобрява покритието на грима.

Tocopherol, Tocopheryl acetate [Сенки за очи - Руж – Слънчева пудра – Компактна пудра – Бронзираща пудра – Прахообразна пудра - Моливи - Гланц – ФДТ-крем – Основа за грим - Коректор – Перлено докосване – Червило за устни]
Растителен произход. Антиоксидант, който улавя свободните радикали, формирани от външни фактори (слънце) и ги неутрализира при нанасяне върху кожата, предпазвайки я от преждевременно стареене. Успокоява реакциите на свръхчувствителност.

Vitis vinifera (грозде) seed oil [Сенки за очи – Компактна пудра - Руж – Слънчева пудра – Прахообразна пудра – Перлено докосване – Бронзираща пудра – Червило за устни]
Pастителен произход. Екстрактът от гроздови семки съдържа флавоноиди, които предпазват стените на кръвоносните съдове и успокояват еритемата. Всички страни-винопроизводителки са въвели практика да оползотворяват вторичните продукти при производството на вино, и по-специално гроздовите семки, съдържащи голям обем липиди и фракция несапунифициращи субстанции, със съдържание на феноли (токофероли) и стероиди. Богато на линолеова киселина – важна есенциална мастна киселина за кожата и клетъчните мембрани, маслото от гроздови семки предлага регенериращи и реструктуриращи кожата свойства, които позволяват по-добър контрол на хидратацията, като освен това има омекотяващо и филмогенно действие. Заради високото си съдържание на витамин Е, то е предпочитана съставка при разработване на продукти за омазняваща се коса с тънък и чуплив косъм,  както и за подобряване на регенерацията при зряла, повехнала и стресирана кожа на лицето и в околоочната зона. Маслото  от гроздови семки може да се използва във всички козметични продукти като активна съставка, или фазов субстрат, в неограничени пропорции.

Zea mays [Бронзираща пудра]
Растителен произход. Това е брашно (пудра), получено от царевица. Растение от семейство Fabacae, произхождащо от Централна Америка.

Zinc Stearate [Сенки за очи - Руж – Слънчева пудра – Компактна пудра – Прахообразна пудра – Перлено докосване]
Mинерален произход. Тази пудра се използва за по-добро нанасяне на грима. Играе важна роля за „сливането” на макияжа с кожата.

Xanthan gum [Основа за грим – ФДТ-крем – ФДТ-флуид]
Биотехнологичен произход. Уплътняващ агент и стабилизатор за емулсии, улесняващ употребата им.

Ascorbyl palmitate
Синтетичен произход. Производно на витамин С, мощен антиоксидант, стимулиращ синтеза на протеини и имунната защита на кожата.

Benzyl alcohol [ФДТ-крем – Основа за грим]
Синтетичен произход. Консервант, одобрен за употреба от Ecocert.

Polysorbate 20 [Очна линия]
Синтетичен произход. Емулгатор.

Retinyl palmitate [Масло за тяло]
Синтетичен произход. Производно на витамин А, което стимулира клетъчния растеж, антиоксидант.

Sodium Hydroxide [Спирала за мигли]
Синтетичен произход. pH регулатор.

Sodium Hydroxymethyl glycinate [Очна линия – Спирала за мигли]
Синтетичен произход. Консервант.

Couleur Caramel

Couleur Caramel - Цвят Карамел
Essential cosmetics LTD, София 1000
Пл. „Славейков” №6, ет.2, офис 5
Тел. /факс +359 2 981 09 36

office@delarom.bg